Connect with us

Політика

Рада має ухвалити закон про медіа восени

Верховна Рада має ухвалити закон про медіа у двох читаннях восени.

Про це заявила заступник голови Комітету Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук під час круглого столу в Укрінформі.

«Я переконана, що восени ми ухвалимо закон у двох читаннях. Якщо ми говоримо про дедлайни в цілому, то 1 грудня цей закон має бути підписаний Президентом України. Після цього відбудеться перевірка виконання нами 7 пунктів від ЄС», — сказала Кравчук.

Вона зазначила, що якнайшвидше прийняття цього акту є прямою відповідальністю депутатів, оскільки ухвалення закону про медіа є однією з вимог ЄС у контексті початку переговорів щодо членства.

За словами парламентаря, зараз обговорюється, як саме зміни до закону будуть імплементовані. Водночас вона запевнила, що ці зміни «врахують Директиви Європейського Союзу на 100%», зокрема додаткові вимоги щодо інклюзії — для кращого медійного споживання людьми з інвалідністю, а також директиви з реклами.

Депутат додала, що закон містить розділ, що стосується агресії Росії та захисту інформаційного простору України.

«Захист інформаційного простору прописаний Конституцією України і є обов’язком кожного громадянина», — наголосила вона.

Експерти зазначають, що закон про медіа мав один із найвищих показників відповідності серед євроінтеграційних законів: редакція першого читання від 2020 року відповідала європейським вимогам на 85% та була схвалена представництвом ЄС, дипломатичними представництвами Швеції, Канади та інших країн.

За словами голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва, такі результати стали можливими завдяки співпраці багатьох українських фахівців у сфері медіа, а також за сприяння гендиректора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інфтеграції Наталії Форсюк, голови Офісу Ради цей текст відповідно до європейських директив.

Як повідомлялося, ухвалення законодавства про медіа, яке враховує вимоги Директиви № 1808/2018/ЄС, упорядковує українське законодавство відповідно до рекомендацій експертів Ради Європи та наближає його до правової бази Євросоюзу, є одним із зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС.

23 червня глави держав та урядів Європейського Союзу ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Цей статус надано без умов, однак має бути виконано низку рекомендацій Єврокомісії.

Законопроект №2693-д «Про медіа» зареєстрували у Верховній Раді 27 грудня 2019, у травні 2020 року парламент відправив його на повторне перше читання. Новий акт має стати комплексним документом, який прийде на зміну кільком медійним законам.